Alla nyheter

Trainor förvärvar Distansia – den senaste sammanslagningen på den nordiska el-säkerhetsmarknaden

Distansia representerar ett väldigt strategiskt förvärv för Trainor på grund av företagets skalbara 100% digitala erbjudanden och konkreta kommersiella synergier med vår befintliga svenska verksamhet, säger Richard Kemp, säger Richard Kemp, Trainors Chief Strategy and M&A Officer.

Ed-Tech-gruppen, Trainor, har förvärvat utbildningsföretaget Distansia och stärker därmed sin position som Skandinaviens ledande leverantör av säkerhetsutbildningar.
- Distansia representerar ett viktigt strategiskt förvärv för Trainor på grund av företagets skalbara 100% digitala erbjudanden och konkreta kommersiella synergier med vår befintliga svenska verksamhet, säger Richard Kemp, Trainors Chief Strategy and M&A Officer.

Det andra Svenska uppköpet
I maj 2021 förvärvade Trainor Group Teknikutbildarna (numera Trainor Sverige AB), ett förvärv som markerade det första steget i koncernens buy-and-build-internationaliseringsstrategi under ägandet av global impact investor-företaget, EV Private Equity.

Distansia etablerades 2010 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Bolaget har starka band till flera högprofilerade industriregulatorer, däribland Elsäkerhetsverket. Distansias utbildningsprodukter och kompetens kommer ytterligare att stärka koncernens värdeerbjudande till den svenska marknaden.

Företagets grundare, Hans Otterberg, fortsätter som vd för Distansia. Han är entusiastisk över att gå med i Trainor och bidra till koncernens framtida tillväxt och kommenterar:
- Trainor och Distansia är organisationer med en naturlig, kompletterande passform som delar liknande kärnkompetenser, marknadsfokus och kulturella värderingar. Jag arbetar gärna med Trainors ledning för att gemensamt leverera de bästa
e-learninglösningarna både i Sverige och utomlands.

Liksom Trainor har Distansia växt rejält de senaste åren. Hög kurskvalitet och ökande användning av e-learning i Sverige är några av framgångskriterierna.
- Distansia har ett starkt varumärke och ett gott rykte med en slimmad affärsmodell och det ger oss direkt tillgång till nya regioner och blue chip-kunder i Sverige. Det är därför en perfekt matchning för Trainor då vi fortsätter att skala upp vår digitala verksamhet och utöka koncernens geografiska räckvidd, säger Richard Kemp.

Peter Svarrer, styrelseordförande för Trainor Group, tillägger:
- Våra tillväxtmål är ambitiösa, och det är viktigt för oss att tillväxten är i linje med våra hållbarhetsmål. Elektrifiering och e-learning är två grundläggande hörnstenar på vägen mot en grönare miljö och säkrare samhälle. Precis som ägarbolaget EV Private Equity är Trainor också ambitiöst när det kommer till hållbarhet och socialt ansvar (ESG), och företagets engagemang för digitalt lärande är en viktig del i att minska utbildningsbranschens miljöavtryck.

Stark organisk tillväxt och förvärv
Antalet anställda i Trainor-koncernen överstiger nu 100 efter förvärvet av Distansia, vilket är mer än en fördubbling på ett år. Trainor har sitt huvudkontor i Tønsberg och har kontor i Sundsvall, Gävle, Stockholm, Nyköping och Göteborg I Sverige.

VD, Stian Martinsen, säger att Trainor siktar på att växa ytterligare genom att utöka koncernens utbud av digitala lösningar och utöka sin internationella närvaro. Han är övertygad om att Distansias anställda, partners och kunder kommer att ha stor nytta av att vara en del av Trainor:
- Vi välkomnar Hans och resten av Distansia-gänget till familjen Trainor, vi ser fram emot att fortsätta vårt orubbliga engagemang för säkerhet tillsammans och förena den nordiska elsäkerhetsmarknaden.

Trainors VD I Sverige, Jens Albrektsson kommenterar uppköpet:
- Med uppköpet av Distansia stärker vi vår position som ledande aktör inom elsäkerhetsutbildningar. Med ett nytt kontor i Göteborg kommer vi närmare våra kunder i en mycket intressant och expansiv region. Nu kommer vi på nära håll kunna hjälpa kunderna med kompetensförsörjningen av nya elektriker och utbildningar inom elsäkerhet och arbetsmiljö.

Digitalisering och elektrifiering

Trainor ägs av EV Private Equity och anställda. Koncernens ambition är att höja standarden på säkerhetsutbildning och målet är att växa kraftigt inom både försäljning och geografiska upptagningsområden inom de närmaste åren.

Om EV Private Equity:

EV Private Equity är ett tematiskt investeringsbolag som tar positioner i hållbara, medelstora teknikföretag i Europa och Nordamerika. Vi investerar i företag som är positivt drivna av tillväxt inom förnybar energi, elektrifiering och energieffektivitet. EV Private Equity grundades 2002 och är baserat i Stavanger med kontor i Houston och Aberdeen. Genom nya investeringar strävar EV efter att minska CO2-utsläppen och har åtagit sig att bidra till att uppnå Parisavtalets mål för global uppvärmning. www.evpe.com

Nyckeltal:

TRAINOR GROUP

Distansia

  • Grundat 1996
  • Huvudkontor i Tønsberg
  • 93 anställda
  • Omsättning 2021: ~150 NOKm
  • Grundat 2010
  • Huvudkontor i Göteborg
  • 8 anställda
  • Omsättning 2021: ~18 SEKm