Distansia Logotyp
Part of Trainor klippt

Teknisk information

Kursnamn: Auktoriserad Elinstallatör, AL - Lågspänning

Typ: Distans

Språk: Svenska

Leverantör: Distansia

Kursstart: Löpande


Kurslängd

Du läser helt i din egen takt och normaltiden för att bli klar om du sätter av två kvällar i veckan, ligger på ca 5 månader för att bli auktoriserad elinstallatör. Maxtiden är två år inom den betalda kursavgiften.Tiden går sedan att förlänga ytterligare mot en avgift på 30% av kursavgiften.

Om du skulle bli sjuk pausar vi din utbildningstid vid uppvisande av giltigt läkarintyg, vi kan även pausa din eventuella delbetalning under en månad om du valt detta alternativ.

Genomförande

Utbildningen bedrivs enligt ett flexibelt koncept. Det innebär att du som deltagare till största delen kommunicerar med våra lärare via vår utbildningsportal, telefon och email m.m.
Teoriprov görs via din dator efter godkända inlämningsuppgifter.

Villkor

Moms tillkommer, läs mer om våra köpvillkor här

Läs mer

Läs mer om Auktoriserad elinstallatör här

Mål

Utbildningen ger dig de teoretiska kunskaper som behövs för att du ska kunna bli Auktoriserad elinstallatör för lågspänning och få utföra och ansvara för elinstallationsarbeten upp till 1000V. Efter kursen ansöker du hos Elsäkerhetsverket som utfärdar din Auktorisation AL.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till elektriker som avser att arbeta som Elinstallatör för regelefterlevnad och till de som avser att utföra egna arbeten.

Kursen innehåller

Enligt Elsäkerhetsverket ska följande fyra teoretiska kursdelar och praktiska moment ingå i en auktorisationsutbildning:

  • Regler och standarder – Du får lära dig vilka regler och standarder som finns inom elinstallationsområdet och hur du använder dem.
  • Elinstallationer i byggnader – Ledningsdimensionering av kraft och belysningskablar samt ”kontroll före idrifttagning”.
  • Anläggningar för produktion och överföring samt industriella anläggningar – Elproduktion och elöverföringssystemet från generator till förbrukare.
  • Elmaskiner – delkursen behandlar elmotorer med tillhörande drivsystem samt och transformatorer och du lär dig dimensionera utrustningen efter märkdata.
  • Praktisk laboration under en dag Vi genomför momenten som elsäkerhetsverket föreskriver, som Kontroll före idrifttagning med dokumentation med mera.

    Det ingår en preparandkurs kostnadsfritt i din utbildning. Den frivilliga kursen ger dig bland annat möjlighet att repetera matematik genom förinspelade filmer. OBS! Vi har förinspelade avsnitt på samtliga kursdelar, exempelvis matematiken, som visar tydligt och överskådligt hur du räknar på olika uppgifter.

    Det är endast en obligatorisk praktikdag och den görs tillsammans i grupp när du är klar med teorin. Den dagen bestäms löpande med ett deltagarantal om minimum 8 st. Praktikdagen kan genomföras i Göteborg - Stockholm - Sundsvall och bestäms löpande i det upptagningsområde och nära stad där flest deltagare är klara samtidigt.

Förkunskaper

För utbildningen rekommenderas godkänt gymnasium med elprogrammet eller liknande som t.ex. BB1 eller den äldre utbildningen kallad el-tele.

Arbetslivserfarenhet som elektriker eller elinstallatör kan väga upp avsaknad av teoretiska förkunskaper.

Kunskapskrav för den praktiska delen vid ansökan hos Elsäkerhetsverket av Auktorisation AL

Kontakta oss gärna för en genomgång av din bakgrund och förutsättningar för ett lyckat studieresultat mot målet att bli auktoriserad elinstallatör.

Vill du veta mer?

Kontakta oss om du behöver mer information om kursen
eller vill veta om den passar dig eller ditt företag.